Paddock Paradise - pihatto

Tallillemme on kesän 2018 aikana valmistunut uusi pihatto kahdeksalle hevoselle.

Aluksi suunnittelimme paikalle pelkkää Paddock Paradise - tyylistä rataa, mutta päätimme kuitenkin tehdä hieman kokeellisen version jossa yhdistyy perinteinen pihatto, ja hevosilla on myös pääsy pihattotarhasta 400 metrin pp- radalle.

Tähän yhdistelmään päädyttiin, koska tallillamme on kuitenkin silloin tällöin pientä vaihtuvuutta, ja koska lauman muodostumiseen menee aina oma aikansa. Näin on helpompaa uusille hevosille, kuin myös jatkuvasti lauman alimmaisina oleville, että niillä on olemassa myös leveämpää oleskelutilaa, eikä vain rata, jossa on mahdollisuus jäädä helpommin lauman ylempien hevosten väliin "pakkoliikutukseen" rataa pitkin.

PP- rata normaalin pihaton lisänä lisää kuitenkin hevosten aktiivisuutta, ja antaa niille laajemman mahdollisuuden vaihdella olinpaikkaansa esim metsän keskelle, kiivetä pientä ylä-ja alamäkeä jota muuten ei tasaiselta tontiltamme löydy, jne.

Hevosten heinäruokinta tapahtuu pihaton yhteydessä ja heinää on jatkuvasti tarjolla, mutta hevosten liikettä lisäämään on vesipiste (lämmitetty automaatti), kuin myös suolan ja kivennäisen tarjoilu levitetty eri paikkoihin mm. ympäri rataa, jonka toivotaan lisäävän radan käytön aktiivisuutta entisestään.

Myös radan käyminen välillä metsän puolella, ja suoran näköyhteyden katkeaminen muihin hevosiin on todettu olevan liikkumista lisääviä tekijöitä. Metsän lisäksi myös kukkula, sekä pihattorakennusten asettelu on suunniteltu tätä silmällä pitäen.

Pihatossa on kaksi 36,5 neliön säänsuojaa/makuuhallia hevosille, joissa molemmissa kaksi oviaukkoa helpottamaan lauman alimpienkin kulkemista, ja yleensä suojien käyttöä.

Heinäpisteitä on yhteensä kolme.
Suurin heinähäkki on katettu ylimääräisellä, heinähäkin omaa kattoa leveämmällä katoksella. Rakennusten sijoittelu on suunniteltu sekä antamaan säänsuojaa useimmin vallitsevan tuulen suuntaan kuin myös muodostamaan suojaisampi "sisäpiha" heinäpisteen luokse, jossa iso osa päivää kuluu. Kaksi lisäheinäpistettä löytyvät radalta, oleskelualueelta sekä radan päädystä.

Eläinsuojien lisäksi pihaton yhteydessä on eristetty hoitotila jossa sijaitsee myös pihattolaisten sairaskarsina, jota voi halutessaan käyttää kuivatteluun jne. Hoitotilan kanssa saman katon alla on lämmin varustetila, pienellä sosiaalitilalla. Varsinainen sosiaalitila wc-, suihku- ja keittiötiloineen on edelleen yhteiskäytössä "vanhan tallin" päädyssä. Samoin hevosten pesupaikat (2kpl) lämpimällä vedellä löytyvät vanhan tallin tutuista tiloista.

Pihattoporukalle on omat laidunlohkot pihaton metsän toisella puolella, johon on pihatolta suora pääsy metsäkaistaletta pitkin - tämän metsäpätkän voi avata käyttöön myös talvella!

Pihattoon etsitään ensisijaisesti päivällä käyviä, ja maastoilusta kiinnostuneita asiakkaita. Koska nykyinen maneesimme on mitoitettu palvelemaan lähinnä nykyistä asiakasmäärää, on pihattolaisilla siihen talvikuukausina iltaisin rajattu käyttöoikeus (klo 17-19). Viikonloppuisin maneesi on käytössä aikarajoituksetta ympäri vuoden.

Kenttää saa käyttää, ja sitä talvihuolletaan normaaliin tapaan, mutta viime vuosien jäiset alkutalvet ovat tehneet huollosta paikoin mahdotonta - epätasaiseksi jäätyneen kentän vielä olemme saaneet tasaiseksi, mutta kun joka paikka on syväjäässä, niin ovat myös silloin kentät. Lumen tullen kentät ovat olleet taas ihan hyvässä kunnossa, joten iltatreenaamisen laatu pihattolaisille talvikuukausina on siis hieman säistä riippuvaista.

Lisää kuvia projektin eri kohdilta löytyy täältä facebookin kautta!