Paddock Paradise - pihatto

Tallillemme valmistuu kesän 2018 aikana uusi pihatto kahdeksalle hevoselle.
Aluksi suunnittelmille paikalle Paddock Paradise - tyylistä rataa, mutta päätimme kuitenkin tehdä hieman kokeellisen version jossa yhdistyy perinteinen pihatto, ja hevosilla on myös pääsy pihattotarhasta 400 metrin pp- radalle. Tähän yhdistelmään päädyttiin, koska tallillamme on kuitenkin silloin tällöin pientä vaihtuvuutta, ja koska lauman muodostumiseen menee aina oma aikansa, on se helpompaa uusille hevosille, kuin myös jatkuvasti lauman alimmaisina oleville, että niillä on olemassa myös leveämpää oleskelutilaa, eikä vain rata, jossa on mahdollisuus jäädä helpommin lauman ylempien hevosten väliin "pakkoliikutukseen" rataa pitkin.
PP- rata normaalin pihaton lisänä lisää kuitenkin hevosten aktiivisuutta, ja antaa niille laajemman mahdollisuuden vaihdella olinpaikkaansa esim metsän keskelle, kiivetä pientä ylä-ja alamäkeä jota muuten ei tasaiselta tontiltamme löydy, jne. Hevosten heinäruokinta tapahtuu pihaton yhteydessä ja heinää on jatkuvasti tarjolla, mutta hevosten liikettä lisäämään on vesipiste (lämmitetty automaatti), kuin myös suolan ja kivennäisen tarjoilu levitetty eri paikkoihin mm. ympäri rataa, jonka toivotaan lisäävän radan käytön aktiivisuutta entisestään. Myös radan käyminen välillä metsän puolella, ja suoran näköyhteyden katkeaminen muihin hevosiin on todettu olevan liikkumista lisääviä tekijöitä.

Pihattoon tulee kaksi 36 neliön eläinsuojaa hevosille, joissa molemmissa kaksi oviaukkoa helpottamaan lauman alimpienkin kulkemista, ja yleensä suojien käyttöä. Heinähäkin ympäristö katetaan myös, ja rakennusten sijoittelu on suunniteltu sekä antamaan säänsuojaa useimmin vallitsevan tuulen suuntaan, sekä aiheuttamaan esimerkiksi heinä- ja vesipisteiden välille katkoa suoraan näköyhteyteen hevosten välille, jonka pitäisi lisätä niiden halua liikkua edestakaisin tai muun lauman perään.
Eläinsuojien lisäksi pihaton yhteyteen tulee eristetty hoitotila jossa sijaitsee myös pihattolaisten sairaskarsina, jota voi halutessaan käyttää kuivatteluun jne. Hoitotilan kanssa saman katon alla on lämmin varustetila, johon tulee myös pieni oleskelunurkkaus. Varsinainen sosiaalitila wc-, suihku- ja keittiötiloineen on edelleen yhteiskäytössä "vanhan tallin" päädyssä. Samoin hevosten pesupaikat (2kpl) lämpimällä vedellä löytyvät vanhan tallin tutuista tiloista.

Pihattoon etsitään ensisijaisesti päivällä käyviä, ja maastoilusta kiinnostuneita asiakkaita. Koska nykyinen maneesimme on mitoitettu palvelemaan lähinnä nykyistä asiakasmäärää, on pihattolaisilla siihen talvikuukausina iltaisin rajattu käyttöoikeus. Viikonloppuisin maneesi on käytössä aikarajoituksetta.
Kenttää saa käyttää, ja sitä talvihuolletaan normaaliin tapaan, mutta viime vuosien jäiset alkutalvet ovat tehneet huollosta paikoin mahdotonta - epätasaiseksi jäätyneen kentän vielä olemme saaneet tasaiseksi, mutta kun joka paikka on syväjäässä, niin ovat myös silloin kentät. Lumen tullen kentät ovat olleet taas ihan hyvässä kunnossa, joten iltatreenauksen laatu pihattolaisille talvikuukausina on siis hieman säistä riippuvaista. Tämän takia pihatto on hieman edullisempi, kuin muuten puitteiltaan melko vastaavat ulkokarsinat.

Pihatossa on vielä pari paikkaa vapaana, ja myös nykyisille tallipaikoille sekä sisätalliin, että luultavasti myös ulkokarsinoille, vapautunee paikkoja, kun osa nykyisistä hevosasiakkaista muuttaa hevosensa pihaton puolelle.