Mietteitä meiltä

Uuden hevosen yhdistäminen laumaan

Kun laumaan tulee uusi hevonen

Monia uusia asiakkaitamme kiinnostaa kokemuksemme hevosten yhdistämisestä uuteen laumaan. Olemmekin tässä yli kymmenen vuoden aikana ehtineet kokeilla ja nähdä eri tapoja, tähtäimessä kaikista stressittömin siirtymä sekä uudelle, että vanhoille laumanjäsenille.

Hevoset ovat erilaisia persooniaan, ja jotain voi uuteen laumaan asettumisesta päätellä siitä, millainen asema hevosella on ollut edellisessä laumassa. Tosin tähänkään ei voi täysin luottaa.
Olemme olleet todistamassa keskikastiin kuuluneen pienikokoisen ruunan yhdistämistä laumaan, jossa tämä uusi tyyppi parkkeerasi suoraan kahden vieraan hevosen väliin heinähäkille - eikä siitä enää suostunut väistämään. Siitä tuli kerrasta koko lauman pomo, jopa vaikka laumassa oli silloin tomera johtaja jo omasta takaa.
Itselläni oli aikanaan tamma, joka joskus oli tullut yhdistämistilanteessa jopa aidasta läpi edellisellä tallilla, väistäessään toista hevosta. Mainostin tätä aina maailman alistuvaisempana ja helpoimpana tarhakaverina, kunnes se sai vieläkin nössömmän kaverin - jota lähti ensimmäisestä nuuskaisusta ajamaan takaa korvat luimussa ensimmäiset viisi minuuttia!
Usein laumaan viimeiseksi yhdistetty hevonen voi käyttäytyä uutena tullessaan hyvinkin kohteliaasti ja varoen muita kohtaan, mutta kun se on vakiinnuttanut paikkansa laumassa, sama kauniisti yhdistämistilanteessa käyttäytynyt hevonen saattaa olla uusimmalle tulokkaalle kuin eri hevonen. Se voi jopa joskus olla se pahimman näköinen uuden tyypin pois ajaja.
Ikinä ei siis kuitenkaan voi tietää - hevosten välit ovat aina kahdesta hevosyksilöstä kiinni!


Uudelle hevoselle on kuumottava paikka, kun koko vanha lauma haluaa tutustua

Helpointa yleensä laumaan tuleminen on, mikäli hevonen osaa jo sujuvasti "puhua hevosta" - eli on ollut laumassa ennenkin. Näistä vielä vähimmillä yllätyksillä pääsevät yleensä juurikin nämä keskivaiheen hevoset. Heti pomon paikalle haluavat ottavat tietysti enemmän yhteen lauman vanhojen johtohahmojen kanssa. On myös mielenkiintoista seurata, miten jotkut hevoset kohoavat tulevina viikkoina laumassa, ilman että suurempia välikohtauksia huomataan. Kun taas toiset eivät osaa tätä ylenemistä hoitaa yhtä taitavasti, ja saattavat olla sitten purujäljillä pidempään, kun luonne käskee vaan yrittämään sinne johtoportaaseen.
Usein kuitenkin lauman uusin jäsen saa vähintään poishäätämistä ja purujälkiä vanhan lauman jäseniltä, opetellessaan lauman tapoja. Myös potkuhaavat ovat mahdollisia, ja tähän onkin omistajan parempi valmistautua jo etukäteen. Laumaelämä muuttuu harmonisemmaksi sitä mukaa mitä pidempään lauma on ollut samalla kokoonpanolla kasassa. Ja kaikista onnettomuusaltteinta aikaa ovat kaikki muutokset laumassa, ei ainoastaa, mutta suurimpana, uusien laumanjäsenten tulo porukkaan.

Hankalaa on myös liian alistuvilla hevosilla. Osa hevosista väistää muita jopa liikaakin, jolloin niiden laumaanpääsyssä kestää pidempään. Laumoissa on myös joskus hevosia, jotka innostuvat silminnähden, kun uusi hevonen väistää normaalia enemmän tai lähtee kunnolla karkuun. Tälläinen käytös joskus herättää muissa tavallista enemmän perässä juoksemista ja käskyttämistä. Monesti tälläinen onkin se lauman entinen nössö, joka on uuden tulokkaan kanssa päässyt tilanteeseen, jossa sitäkin joku väistää.

Uusi arka hevonen väistelee helposti liikaa myös heinähäkillä, jolloin on seurattava tilannetta ja lisäruokittava sitä tarvittaessa. Tässäkin on oltava kuitenkin tarkkana, on hyvä ettei maha pääsisi tyhjentymään liiaksi - muuttostressi on jo itsessään omiaan aiheuttamaan hyvän mahdollisuuden vatsahaavalle, ilman että maha on tyhjänä pitkiä aikoja sen lisäksi - mutta myös liika ruokinta vähentää hevosen motivaatiota itse opetella, miten heinähäkille mennään ja miten siellä käyttäydytään.
Sopiva määrä napakkaa palautetta tulokkaalta yleensä auttaa jättämään uuden jäsenen ylimääräisen komentelun ja siirtelyn vähemmälle.

Kokemuksia eri yhdistämistavoista

Aidan takaa, suoraan yhteen, helikopterilla taivaalta?


Innokkaita tutustujia aidan toisella puolella

Enimmäkseen meillä on laitettu uudet hevoset vain suoraan laumaan, ja ympäri vuoden.
Mikäli sattuu olemaan ihan mahdoton jääkausi, ja hevonen on ilman kenkiä, suositellaan ehdottomasti laittamaan nastoitetut tossut alle - tai mahdollisuuksien mukaan säätämään muuttoa joillain päivillä.
Moni ajattelee, että laitumelle on hyvä yhdistää, mutta jos on vaihtoehtona mahdollisesti märkä laitumenpohja tai pitävä (vaikkakin mahdollisesti märkä) tarhanpohja niin suosittelemme ehdottomasti yhdistämistä tarhassa. Näin ollaankin tehty ihan kesän alussa, tai lopussa. Muuten yritetään vain osua mahdollisimman kuivaan hetkeen.

Muutaman kerran hevosia on yhdistetty myös väliaidan takaa. Tämän vaihtoehdon toimiminen on kovin hevoskohtaista. Se, että hevoset ovat jo aidan takaa tuttuja, ei kuitenkaan poista sitä faktaa, että se varsinainen yhdistäminen vielä tapahtuu ja vaikka aidan toisella puolella ollut hevonen on jo tuttu, se ei ole lauman jäsen.
Osa hevosista, jopa ne lauman alimmat ja helposti alistuvat yksilöt, voivat alkaa puolustaa "omaa aluettaan" ollessaan aidan takana. Kun ensin opitaan luimimaan aidalla, voi jännitteitä syntyä jo toisten hevosten kanssa.
Yhdistämisen tapahtuminen on silloin vähän kuin aitarikko - se ärsyttävä tyyppi sieltä toisesta tarhasta onkin vahingossa päässyt tähän laumaan - ja tilanteessa voi syntyä suurempi yhteenotto.
Kun uusi, kaikille vieras hevonen tuodaan laumaan, on yhdistäminen sitä kautta neutraali, tavalla jolla "naapurihevosen" yhdistäminen ei voi olla. Ei ole valmiita kaunoja ja ärsytyksiä jotka saattavat purkautua huonolla menestyksellä.


"Vähän vaan tästä aidan alta ottaisin..." "Tämä on MUN puoli!"

Yksi vaihtoehto on uuden hevosen tutustuttaminen lauman johtajan kanssa. Kun vinkumiset ja jalkojenheittelyt on hoidettu alta ja hevoset tasaantuneet, viedään molemmat laumaan. Tästä ollaan nähty eri versioita, mm. pidempään yksin tarhannut hevonen, joka aivan innoissaan kaverista heittäytyi orimaiseksi ja haastava leikki vaan jatkui ja jatkui, kunnes päätettiin että laitetaan ne nyt jo laumaan. Laumassa kun tuli kerrasta 6 muuta uutta hevosta vastaan, karsiutui uuden tulokkaan orimaisuus portille ja uudenlainen nöyryys valtasi hevosen - yhdistäminen meni hienosti.

Toinen tapaus, jossa kahden vahvaluonteisen hevosen yhdistämistä yritettiin saada helpotettua päästämällä muu lauma laitumelle ja pidettiin useampi päivä näitä kahta tarhassa. Söivät jo siististi samalla heinähäkilläkin ilman ongelmia, mutta samantien kun molemmat vietiin loppulauman luokse, alkoi homma kuitenkin alusta. Lauman vanha pomo halusi puolustaa laumaansa ja ajelutti uutta hevosta kauas muusta laumasta joka tapauksessa ensimmäiset päivät.


Lauman osana on turvallista ja mukavaa viettää kesäöitä

Pääosin yhdistämistilanteet ovat menneet hyvin, osa hevosista on jo saman päivän aikana muiden kanssa samalla häkillä syömässä, aremmat viikon-parin sisällä, mutta aina uusien hevosten saapumiset ovat niitä korkeamman riskin tilanteita. Ja se riski on jokaisen hevosenomistajan punnittava ennen tuloaan - sekä uutena asiakkaana, että myös jonkin verran lauman vanhan jäsenen omistajana, että yhdistämistilanteet ovat vain valitettava osa täysihoitotallin elämää jotka pistävät hevosten elämän joksikin aikaa sekaisin.
Vaakakupissa taas painaa palkinto; hevosen lajityypillisen, onnellisen elämän toteutuminen kavereiden kanssa syöden, leikkien, rapsutellen ja torkkuen.